Vergeet flamenco – In Catalonië draait alles om de sardana

Sardana by maveric2003

Stel je de volgende scene voor…

Je bent op vakantie in Barcelona, ??wandelt op straat, geniet van de sfeer en bent bezig met je eigen zaken. Je slaat een straat in en struikelt over een groep mensen hand in hand in een kring, die met hun hielen tappen en van tijd tot tijd hun handen in de lucht gooien. Gefeliciteerd! Je bent toevallig de traditionele Catalaanse dans van de sardana tegengekomen.

Hoewel de dans kan een beetje tam kan lijken in vergelijking met het flamboyante van de flamenco, zul het je verrassen dat er veel meer achter de sardana schuilt dan je op het eerste gezicht misschien denkt.

Een diep gewortelde traditie in de Catalaanse harten

Sardana van chany14Het eerste wat je zult opmerken zijn de ernstige blikken op de gezichten van de dansers in de cirkel. Dit komt deels doordat de dans veel meer technisch ingewikkeld is dan het lijkt, maar het is ook omdat de sardana een nogal plechtige aangelegenheid is, wat een belangrijk symbool is van de Catalaanse culturele identiteit.

Dus waar komt het vandaan? De oorsprong van de dans wordt fel bediscussieerd, maar wat zeker is, is dat de sardana in het 19de-eeuwse Catalonië is ontstaan. De dans ontwikkelde zich uit de Renaixença (Renaissance) beweging die zich rond die tijd voordeed, toen de Catalanen meer vertrouwen kregen in de heropleving van hun taal en cultuur. De sardana werd een symbool voor het gevoel van regionale trots en eigen identiteit van Catalonië los van de rest van Spanje.

In de 20e eeuw begonnen meer en meer mensen te interesseren in het vieren van de sardana, en de stemmige kleine sprongetjes en huppels werden in heel Catalonië gedanst. Als een vitaal en viscerale symbool van Catalaans patriottisme, was het onvermijdelijk dat het altijd een ??doelwit was tijdens de donkere dagen van Franco. Het regime verbood mensen per direct om de sardana te dansen, maar ondanks hun inspanningen, heeft de dans het overleefd tot en met de 21e eeuw.

In feite heeft het overwinnen van deze onderdrukking de symbolische betekenis voor de lokale bevolking verhoogt. In 2010 voegde de Catalaanse regering de sardana toe aan de erfgoed catalogus van Catalaanse festiviteiten en verklaarde het een feest van nationaal belang.

Je zet je linkerbeen in…

Je wilt dus een beetje dansen op straat? Aangezien het een cirkeldans is, is de sardana een grote sociale aangelegenheid, en de toeschouwers zijn van harte welkom om mee te doen. Je zult vaak andere mensen in het publiek zien die hun handtassen neerzetten in het midden van de cirkel en beginnen mee te dansen. En waarom ook niet – we zullen de eersten zijn om een beetje carpe diem vakantiegeest aan te bevelen in Barcelona. Let echter wel op: het is een stuk moeilijker dan het lijkt!

Sardanas van procsilar La Sardana van Jordi PayA

Als de muziek begint, komen koppels op de dansvloer (of Plaça, in dit geval) en kruizen hun armen om een ??kleine cirkel te vormen. Als je het geluk hebt om een ??partner tegen te komen die zijn danspassen goed kent, ben je er helemaal klaar voor. Zorg ervoor dat je je positie zorgvuldig uitkiest, want elk paar moet bij elkaar blijven. Als je geen partner hebt, of gewoon je solovaardigheden wilt laten zien, ga dan op zoek naar een cirkel die bestaat uit dansers zonder paar. Een deel van de cirkels zal worden samengesteld uit artiesten van werkelijke dansgroepen (de zogenaamde colles) – meestal kunt je deze onderscheiden van het grote publiek omdat ze een soort uniform dragen.

Wanneer een bepaalde cirkel te groot wordt, dan splitst deze zich af en vormt een splintergroep, en beetje bij beetje zal het hele Plaza gevuld zijn met dansers. Er zijn slechts twee stappen of sequenties, maar die zijn zeer zorgvuldig en de verschillen ertussen zijn snel en precies. Een persoon in de cirkel leidt de bewegingen en timing en als iemand uit de pas loopt, is het een ramp voor de hele dans. Als je de juiste termen wilt leren, zijn curts de korte stappen, en llargs de lange passen, terwijl tiradas zijn de verschillende delen van de dans.

Als dit klinkt allemaal veel te veel op hard werken lijkt, wil je misschien liever alleen maar van de dans genieten vanaf de zijlijn. Let op de band die typische sardana muziek speelt – het dit wordt een Cobla genoemd, en bestaat uit 11 muzikanten die traditionele folkinstrumenten bespelen, waaronder een fluit met drie gaatjes en een Catalaanse klarinet. De muziek is heel beeldend en net als de melodie begint te vervagen, wordt die weer met hernieuwd enthousiasme ingezet.

Waar je naar een sardana kunt kijken

Sardana van alanmayersHet is vrijwel gegarandeerd dat de sardana wordt gedanst op de vele festivals die plaatsvinden in heel Catalonië. Het is erg populair bij de Sant Joan vieringen in juni, of op het La Merce festival in september. Als je de tijd hebt, raden wij je aan om een trein te pakken en buiten Barcelona te gaan kijken naar bewoners in een nabijgelegen stad die de sardana dansen, om echt de geest van de dans vast te leggen in een authentieke omgeving.

In Barcelona zelf, worden er elke zondag in de middag buiten de kathedraal sardanas gedanst, maar ook op zaterdag ‘s avonds rond 18:30. Plaça de Sant Jaume in de Gotische wijk is een andere favoriete plek op zondagavond. Let in de zomer op bij de verschillende wijkfestivals, waar je de lokale bevolking zeker zult zien dansen op een lokaal plein tot het donker wordt. We zien je in de cirkel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here